top of page

Nem a kudarctól és a boldogtalanságtól félsz – van, ami sokkal ijesztőbb

Avagy ami az elégedett és könnyed élettől visszatart


Ül előttem a kamera túloldalán: fiatal, tele kreativitással, teremtő erővel, vágyakkal – gúzsba kötve. Csodás, színes szárnyainak létezéséről sem vesz tudomást a lelke, helyette nap nap után azt a forgatókönyvet ismétli, amelyből pontosan az hiányzik, amitől végre teljes fényével ragyogna a tekintete.


Ez a lány kicsit talán Te is vagy, ahogy én is.


Sok ügyfelem szemében látom azt a tompa szomorúságot, ami egyszerre tesz tehetetlenné és reménytelenné, ami mögött ott bujkál egy hamis gondolat: nekem úgysem sikerül, én úgysem vagyok többre képes, nekem úgysem jár több. Aztán ahogy a gondolatból érzés lesz, az érzésből tett (vagy nem tett), már kész is az ismerős, ördögi kör, a szárnyaszegett vergődés.


Nem a kudarctól és a boldogtalanságtól félsz - van, ami sokkal ijesztőbb

Elhittük, amit rólunk mondtak és minden egyes vélemény, ítélet, kritika és sugalmazás egy rács lett azon a képzeletbeli kalitkán, ahová idővel, amikor már kellő számú, egybecsengő visszajelzést kaptunk, önmagunkat száműztük.

 

Ez lett lelkünk korlátozott játéktere, ahol az álmaink hamvába halnak, ahol a sikertelenségek borítékolhatók, ahol a motiválatlansággal osztozunk a szűk helyen, és a lemondást lélegezzük be mélyen minden porcikánkba. A lemondást önmagunkról, a tehetségünkről, a lehetőségeinkről, a bennünk még pislákoló tűzről és arról az életről, amit igazán élni szeretnénk.

 

Ismerős mindez számodra?

 

És szeretnél változtatni, de úgy igazán?

 

Akkor itt az idő, hogy megtudd az igazságot.


Te nem attól félsz, hogy kudarcot vallasz, hogy nem sikerül, hogy ismét elégedetlenül zárod a napod. Nem, egyáltalán nem ezek tartanak vissza. És tudod miért? Mert ezeket mind ismered! Sőt, szó szerint a véredben vannak. A lelkedben, az elmédben, a testedben elraktározódva – ebből táplálkozik naponta az ismerős forgatókönyved.

 

Valójában attól félsz, hogy boldog és sikeres leszel. Hogy könnyed és egyszerű lesz az életed. Hogy bőséget és áramlást élsz meg. Hogy létezik az az élet, amire a zsigereidben mindig is vágytál, amire születtél.

 

Ez sokkal ijesztőbb, mint a fásultság, az elégedetlenség, a sikertelenség, a csalódottság, az „elmegy élet”.

 

Meglepődtél? Vagy talán Te is érzed ott legbelül, hogy így van?


Lássuk, miért!

 

Mert ha kiderül, hogy meg tudod csinálni, hogy mindig is benned volt a tehetség, az erő, a kitartás, akkor szembesülsz azzal a kalitkával is, ahová olyan hosszú időre magadat zártad, miközben a kulcs mindig is a zsebedben volt. Ez meg egy piszok kínos érzés.

 

És ha kiderül, hogy mindig is több volt benned, mint amit hittél, akkor arra is rádöbbensz, hogy a szüleid, a környezeted és a többiek végig (öntudatlanul) hazudtak neked rólad és az életről is. Ez meg nekik lesz piszok kínos érzés.


Valójában attól félsz, hogy boldog és sikeres leszel - tudd meg, miért!

Szóval pontosan a sikeres, boldog, könnyed és bőséges élet lehetőségétől való félelmed tart vissza a változástól. Annak az életnek a lehetősége, amihez minden ott van benned, de ha megéled, akkor szembemész mindazzal, amit otthon láttál. Meghackeled a rendszert, amit a családod akár generációk óta tart fenn, boldogtalanságban, elégedetlenségben, szegény gondolkodásban... (ide helyettesítsd be, ami igazán a Tiéd).

 

És a boldogságtól való félelemnél létezik egy még mélyebb: vajon mi történik, ha a szűkebb és tágabb környezeted meglátja, hogy boldog vagy, hogy könnyedén áramlik az életed, hogy bőséget tapasztalsz, miközben nekik épp az ellenkezőjében volt/van részük? Vajon mi történik, ha megmutatod nekik, hogy létezik egy másik valóság? Ha tükröt tartasz?

 

Figyelj egy kicsit befelé: milyen érzéseket, gondolatokat, testi érzeteket hoznak számodra a fenti kérdések? Emlékezz a válaszaidra, mert ezek a sokszor nagyon halk, nagyon halvány érzés/gondolat-foszlányok akadályozzák meg, hogy benyúlj a zsebedbe a kulcsért és kinyisd a kalitkádat.

 

De ha újra és újra tetten tudod érni ezeket a teljesen valid, nagyon zsigeri, ám erősen visszahúzó belső hangokat, akkor a döntés is visszakerül a kezedbe:

 

Milyen életet szeretnél élni? Boldogat, teljeset, könnyűt, bőségest vagy olyat, amilyet a szüleid mutattak Neked?

 

Ilyen egyszerű, és ennyire nehéz is egyben.


 



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page